به گزارش نبض نیوز، پنل “اهمیت تاسیسات در طول عمر ساختمان” با حضور هوتن محتاجی مشاور تاسیسات، سمیه روحانی فعال رسانه حوزه تاسیسات و علیرضا قدیری سرپرست کنترل کیفیت سوپرپایپ برگزار شد.
پایین بودن عمر مفید ساختمانها، چالش اصلی ساختوسازها است
به گزارش نبض نیوز، هوتن محتاجی مشاور تاسیسات در پنل “اهمیت تاسیسات در طول عمر ساختمان” اظهار داشت: عمر ساختمان در ساختمانهای سنتی حدود ۲۵ تا ۳۰ سال برآورد میشود، اما در فرآیند صنعتیسازی ساختمانها عمر مفید را مطابق با معیار جهانی ۱۰۰ سال عنوان میکنند.
وی بیان کرد: امروزه سازندگان سعی میکنند با پایین آوردن هزینههای ساختوساز از طریق استفاده از مصالح با کیفیت پایین و نیروی اجرایی که از تخصص لازم برخوردار نیستند، هزینه تمام شده ساختمان را کاهش دهند که طبیعتا به دلیل موارد فوق عمر ساختمان کم میشود.
این مشاور تاسیسات افزود: در پروژههای نظام فنی و اجرایی اصل بر این است که در گزارش مقدماتی هماهنگیهای لازم بین تیم معماری، اجرایی، سازه و دیگر بخشها دیده شود، و بعد وارد فاز ۲ و ۳ شوند، اما متاسفانه این مساله در ساختمانهای مسکونی به ویژه در بخش خصوصی کمتر مورد توجه قرار میگیرد و از همان ابتدا وارد فاز ۲ میشوند و به این صورت میبینیم نقشهای که برای تاسیسات تهیه میشود در فاز اجرا تغییر میکند.
محتاجی همچنین تصریح کرد: حقالزحمه مجریان با زحمتی که میکشند متناسب نیست و سبب دلسردی آنها میشود، از طرف دیگر کارفرما به توصیههای مشاور عمل نمیکند و کار خود را انجام میدهد.
وی ادامه داد: یکی دیگر از ایرادات کاهش عمر ساختمان، جزیرهای عمل کردن بخش خصوصی است، به این صورت که هماهنگی لازم بین تیم طراحی، مکانیک، برق، سازه وجود ندارد، ولی در پروژههای دولتی چون از اهمیت خاص برخوردار هستند جلسات دورهای بین مشاوران و تیم پروژه و کارفرما برگزار شود و پیش از ورود به فاز اجرا این مسائل بررسی میشود.
این مشاور تاسیسات بیان کرد: یکی دیگر از موضوعات ماده ۲۲ مقررات ملی ساختمان است که باید با بازرسیهای سالانه و بعضا فصلی مورد توجه قرار گیرد که طول عمر تاسیسات را افزایش میدهد، امری که تاکنون به صورت جدی مورد توجه کارفرمایان قرار نگرفته و باید با اطلاعرسانی و آگاهیبخشی، کارفرمایان را مجاب به رعایت این موضوعات کرد.
تاسیسات ساختمانی باکیفیت باید به مطالبه عمومی تبدیل شود
در ادامه این پنل سمیه روحانی فعال رسانهای حوزه تاسیسات اظهار داشت: طول عمر ساختمان به عوامل طبیعی و انسانی برمیگردد.
وی بیان کرد: متاسفانه چون تاسیسات پنهان است، خریداران عمدتا به معماری و نما توجه میکنند اما امروزه یکی از دغدغههای خریداران بحث تاسیسات ساختمان است که به نحوه طراحی و کیفیت مصالح بازمیگردد.
این فعال رسانهای حوزه تاسیسات با بیان اینکه موضوع تاسیسات باید به مطالبه عمومی تبدیل شود، گفت: تاسیسات قلب ساختمان است و چه در طراحی، چه در اجرا و استفاده از متریال باید به آن اهمیت داده شود و رسانه موظف به آگاهیبخشی و اطلاعرسانی است که مصالح با کیفیت و استانداردی که با ساختمانسازی کشور مطابقت دارد را معرفی کند.
روحانی تصریح کرد: تولید محتوا مهم است و کانالها و شبکههای تخصصی تاسیسات بسیاری در این زمینه فعالیت میکنند که سعی دارند با زبانی ساده و عامیانه مطالب را مطرح کنند.
وی سپس ادامه داد: موضوع دیگر بحث تعمیرات و نگهداشت ساختمان است که این موضوع نیز باید مورد توجه جدی رسانهها قرار گیرد.
این فعال رسانهای حوزه تاسیسات افزود: تولید محتوا باید با زبانی ساده برای مردم بیان شود که تنها به نمای ساختمان توجه نکنند و به تاسیسات هم توجه کنند، شرکتهای خوب، مجریان و متریالهای خوب و استاندارد را معرفی کنند با این امید که در سالهای آینده ساختمانی با مشکلات تاسیساتی نداشته باشیم.
محصولات سوپرپایپ مطابق با استانداردهای بینالمللی است
علیرضا قدیری سرپرست کنترل فنی سوپرپایپ اظهار داشت: تاسیسات قلب ساختمان است، به گونهای که تعویض آن هزینه زیادی دارد، ضمن اینکه وقت زیادی گرفته میشود، از اینرو استفاده از مصالح درجه یک و استاندارد، نقش مهمی برای اطمینان مصرف کننده دارد.
وی با بیان اینکه عمر مفید تاسیسات ۵۰ سال به بالا است، افزود: گریدبندی وجود ندارد ولی برخی شرکتها از جمله سوپرپایپ که سال ۷۶ لولههای ۵ لایه را تولید کرد، استانداردی برای این لولهها وجود نداشت و خودش سعی کرد با استاندارد بین المللی پیش رود.
سرپرست کنترل فنی سوپرپایپ عنوان کرد: استاندارد مربوط به لولههای ۵ لایه در سطح بین المللی ایزو ۲۱۰۰۳ و معادل آن در کشور استاندارد ۱۲۷۵۳ است؛ جهت تایید استاندارد، سازمان استاندارد و مرکز تحقیقات باید بر محصولات تولیدی در حوزه تاسیسات صحه بگذارند، علاوه بر کیفیت، موسسات بین المللی هستند که آزمون لولههای چند لایه و پلیمری را انجام میدهند.
قدیری سپس گفت: شخص ثالث و بیطرفی باید محصولات را چک کند که در شرکت سوپرپایپ موسسات بین المللی با بازدیدهای دورهای این شرایط را بررسی میکنند تا به مصرفکننده اطمینان داده شود که محصول استانداردهای لازم را دارد.
وی در مورد اجرای تاسیسات تصریح کرد: سوپرپایپ علاوه بر ارائه محصول، دانش مربوط به آن را نیز آموزش میدهد، صدور گواهینامه به مجریان و ارائه مباحث کیفی در قالب نشریه نیز از دیگر اقدامات است در کنار آن مولفه قوی دیگر اینکه مهندس به عنوان طراح، چارچوب مشخصی دارد، ولی مجری ممکن است در اجرا با خطا مواجه شود که طراحی سیستم لولههای سوپرپایپ به گونهای است که خطا به صفر میرسد و در طراحی اتصال حتی جای پرس مشخص شده است.
دیدگاهتان را بنویسید