به گزارش نبض نیوز، پنل “طراحی و نقش مضاعف دقت و سرعت برآورد در مگاپروژه” با حضور بیژن خطیبی رئیس هیات مدیره هلدینگ نسیم شمال، بهروز صفری مشاور تاسیسات مکانیک و سامان پوراحمد کارشناس فنی سوپرپایپ برگزار شد
غفلت از طراحی یک نقشهای در کشور/ کسب درآمد ناپایدار برای شهرداریها، سبب دو نقشهای شدن پروژهها شده است
به گزارش نبض نیوز، بیژن خطیبی رئیس هیات مدیره هلدینگ نسیم شمال در پنل “طراحی و نقش مضاعف دقت و سرعت برآورد در مگاپروژه” با اشاره به لزوم برآورد دقیق متریال در مرحله طراحی به ویژه در حوزه تاسیسات اظهار داشت: موضوع برآوردها موضوع دوم است و مشکل اول دو نقشهای بودن پروژه است به این معنا که ابتدا طراحی ساده برای کسب جواز انجام میشود و بعد طراحی مجدد صورت میگیرد.
وی با اشاره به اینکه عدم طراحی درست چالش است، افزود: این پارادوکس باعث مشکل در برآوردها میشود و در طی ۲۸ سال سابقه بنده فقط در دو پروژه طراحی یکی بود و در بقیه پروژهها بعد از شروع به کار، طراحی جدید انجام شده است.
رئیس هیات مدیره هلدینگ نسیم شمال عنوان کرد: در کشور یاد نگرفتیم اگر قرار است اجرای پروژه ۳ سال باشد، باید برای طراحی ۶ ماه وقت بگداریم. در گذشته برآورد دستی بود و در نهایت تداخلات ایجاد میشد، تکنولوژی رویت revit تداخلات را مشخص میکند، اعتقاد دارم کشور باید به سمتی برود که طراحی را درست انجام دهیم و در مرحله بعدی متره پروژه را مشخص کنیم.
خطیبی با بیان اینکه تغییر پروژه در طول زمان اجتنابناپذیر است، عنوان کرد: زمانی وزارت راه و شهرسازی و نظام مهندسی نامه زدند که پروژهها نباید دو نقشهای باشد، با توجه به فضای کلی کشور بعید است که بتوان این روند را اصلاح کرد، طبق مبحث دوم مقررات ملی ساختمان مالک می تواند تغییر نقشه دهد ولی باید سیکل صدور پروانه را طی کند.
وی تاکید کرد: شهرداریها به عنوان مرجع صدور پروانه که قدرت دارند باید پای کار بیایند تا زمانی که درآمد پایدار نداریم درب بر روی همین پاشنه میچرخد و شرایط تغییر نمیکند، چراکه فعلا درآمد شهرداریها بر مبنای درآمد ناپایدار و خلاف در ساختوساز است و باید نظام و حاکمیت به سمت درآمد پایدار برود تا این روند اصلاح شود.
چالشهای آموزشی مهمترین ضعف صنعت تاسیسات کشور
در ادامه این پنل بهروز صفری مشاور تاسیسات مکانیک و مدیرعامل شرکت پایا انرژی کارنو با بیان اینکه مهمترین چالش بخش تاسیسات به موضوع آموزش برمیگردد، اظهار داشت: به نظر میرسد مهندسان ما در دانشگاه در محیط آزمایشگاهی و واقعی آموزش نمیبینند که این مساله ناشی از ارتباط ضعیف میان صنعت و دانشگاه است.
وی ادامه داد: در شرایط غفلت ارتباط دانشگاه و صنعت، مهمترین ابزاری که کارفرما از دست میدهد عنصر زمان است که در زمانی که باید مدیریت پروژه صورت میگرفته، مورد بیتوجهی قرار گرفته و طراحی در دفاتر مشاوران جوان کمسواد صورت میگیرد.
این مشاور تاسیسات مکانیک ادامه داد: به نظر من مهندسی که کمتر از ۱۵ سال تجربه برای پروژههای بزرگ نداشته باشد نمیتواند در مگاپروژه موفق عمل کند.
صفری سپس تصریح کرد: چالش دیگر به ضعف طراحیهای ما برمیگردد که سبب شده شاهد کاستیهای بسیار در نقشهها باشیم، و ارتباطی که میبایست از ابتدا بین تیم مهندسان کارفرما، ناظران و تیم طراحی شکل میگرفت، در شرایطی ایجاد میشود که زمان طلایی پروژه از دست رفته و این زمان و دقت لازم را از ما میگیرد.
وی افزود: ارتقا اطلاعات در صنعت ساختمان به معنای دادن زمان زیاد به طراحان و در نتیجه مدلسازی مناسب است؛ اما متاسفانه در تمام پروژههای بزرگ کشورمان مدت زمان مدلسازی ۸۰ درصد عمر پروژه است که زمان بسیاری را از کارفرما میگیرد.
مشاور تاسیسات مکانیک در ادامه با تاکید بر لزوم توجه به طراحی مناسب در ابتدای پروژهها گفت: یکی از مشکلات طراحیهای ما این است که به نسبت متوسط سرانه درآمد یک مهندس و یا شرکت و نرخ تورم کشور، تعرفههای طراحی بسیار پایینی وجود دارد، که این امر شرکتها را مجبور به بهرهگیری از طراحان با بودجه کمتر میکند.
صفری خاطرنشان کرد: اصلاح شرایط فوق نیازمند اصلاح نظام آموزشی و ارتباط منسجم میام دانشگاه و صنعت به شکل واقعی است به این صورت که پروژههایی در دانشگاهها تعریف شود که دانشجویان در پروژههای ساختمانی حضور میدانی داشته باشند و دورههای کارآموزی دانشجویان واقعی باشد.
راهحل برون رفت از مشکلات فعلی یکپارچهسازی اطلاعات ساختمان است
سامان پوراحمد کارشناس فنی سوپرپایپ نیز در ادامه این پنل اظهار داشت: در پروژههای بزرگ، طراحی زمانگیر است و مراحل مختلفی دارد یک بار باید نقشه کشیده شود و بار دیگر بر اساس استانداردها، سایزینگ پروژه انجام و بعد مرحله محاسبات پروژه است.
وی با بیان اینکه بعد از پروسه طراحی، پروسه برآورد است که متاسفانه جدا از هم انجام میشود، افزود: انجام این موارد زمانبر است و خطای انسانی اجتنابناپذیر میباشد؛ برای ایجاد دقت، نرمافزار سوپر پایپ کَد ۵ را رونمایی کردیم که چندین مرحله را یکپارچه میکند، ضمن اینکه استانداردها هم تعریف شده و فقط ترسیم پروژه انجام میشود، نرمافزار محاسبه و سایر موارد را انجام میدهد، از اینرو خطای انسانی به صفر میرسد و برآورد با دقت بالا ارائه میشود.
کارشناس فنی سوپرپایپ عنوان کرد: کمک دیگر این نرمافزار این است که وقتی دو بعدی پروژه محاسبه شد، همزمان سه بعدی پروژه را ارائه میدهد، در این راستا سیستم آبرسانی، فاضلاب، محاسبه بار حرارتی و غیره را در اختیار قرار میدهد و یکپارچه شدن مراحل باعث کمترین اشتباه میشود.
پوراحمد با اشاره به تغییرات معماری در طول اجرا گفت: مثلا وقتی یک طبقه اضافه میشود، برآورد دچار تغییر میشود، شعار ما در نرم افزار سوپرپایپ کَد ۵ این است که “تغییر در یک جا به معنای تغییر در همه جا است”، از این رو به صورت اتوماتیک سه بعدی، برآورد و محاسبات اصلاح و روند تسهیل میشود.
دیدگاهتان را بنویسید