×
×

ناگفته‌های نظارت

  • کد نوشته: 956
  • ۰۱ بهمن ۱۴۰۳
  • 14 بازدید
  • ۰
  • به گزارش نبض نیوز، پنل “ناگفته‌های نظارت” با حضور مهدی روانشادنیا عضو هیات علمی دانشگاه، علیمراد فولادوند مدیرعامل گروه دژان و رضا پیکانی مسئول نظارت سوپرپایپ برگزار شد. دو نقشه‌ای بودن ساخت‌و سازها ناشی از شرایط اقتصادی و مجوزهای شهرداری به گزارش نبض نیوز، مهدی روانشادنیا عضو هیات علمی دانشگاه در پنل “ناگفته‌های نظارت” با […]

    ناگفته‌های نظارت
  • به گزارش نبض نیوز، پنل “ناگفته‌های نظارت” با حضور مهدی روانشادنیا عضو هیات علمی دانشگاه، علیمراد فولادوند مدیرعامل گروه دژان و رضا پیکانی مسئول نظارت سوپرپایپ برگزار شد.

    دو نقشه‌ای بودن ساخت‌و سازها ناشی از شرایط اقتصادی و مجوزهای شهرداری

    به گزارش نبض نیوز، مهدی روانشادنیا عضو هیات علمی دانشگاه در پنل “ناگفته‌های نظارت” با اشاره به اهمیت نقش نظارت بر ارتقا صنعت ساختمان اظهار داشت: در ۲۵ سال گذشته موضوع نظارت به صورت جدی وارد حوزه ساخت‌وساز شده است و در این سال‌‌ها ۲ دوره متفاوت را پشت سر گذاشتیم.

    وی ادامه داد: دوره نخست، دوره تثبیت موضوع نظارت و دوره دوم که در سال‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته موضوع کیفی‌سازی موضوع نظارت است که در این دوره چک لیست‌ها و قراردادهای نظارت ارتقا پیدا کرده و ناظران حضور مستمری در دوره‌های ساخت‌وساز پیدا کرده‌اند.

    این استاد دانشگاه تصریح کرد: مساله اصلی که امروزه با آن مواجه هستیم اینکه عمده فعالیت ناظران صرفا  معطوف به ارائه گزارش به طرف‌های صدور پروانه است.

    روانشادنیا افزود: شاید بتوان گفت امروز در حوزه نظارت ساختمان به یک بلوغ نسبی رسیده‌ایم اما همچنان در قدم اول هستیم و انتظارات بسیاری در این حوزه وجود دارد.

    وی‌ سپس با اشاره به تاثیر دانشگاه در حوزه صنعت ساخت‌و‌ساز بیان کرد: چهار قدم تا تربیت یک حرفه‌مند با صلاحیت شامل آموزش‌های پایه‌ای، کاربینی، کارورزی و کارآموزی وجود دارد که متاسفانه وزارت علوم صرفا بر آموزش پایه تاکید داشته و باقی مهارت‌ها صرفا به ذوق و سلیقه اساتید بازمی‌گردد که دانشجویان را وارد بازدیدهای آزمایشگاهی می‌کند که البته بسیار محدود است، در نتیجه فارغ‌التحصیلان ما چندان وارد بازبینی و کارآموزی نمی‌شوند.

    این استاد دانشگاه افزود: در دانشگاه آزاد اخیرا طرحی در حال اجراست که معاونت پژوهشی همچون دانشجویان دوره پزشکی، دوره مهارت عرصه و پایه را در رشته‌های مهندسی تدوین کرده که دانش‌آموختگان در حین تحصیل با صنعت گره بخورند. چرا که اگر دانش‌آموخته ما نتواند مساله صنعت را حل کند نمی‌تواند مهارت لازم را در محیط کار کسب کند.

    روانشادنیا با اشاره به دو نقشه‌ای بودن و تاثیر آن بر نظارت‌‌ها گفت: مساله اصلی دو نقشه‌ای، مهندسی نیست بلکه مساله اصلی آن به نوعی اقتصادی و مجوزهای شهرداری است، این امر به ویژه در شهرستان‌های اطراف تهران بیشتر متداول است. لذا ساخت‌و‌ساز با یک نقشه با کیفیت پایین و با مشخصاتی که پروانه برایش صادر می‌شود آغاز می‌شود و طی ساخت، فرآیند دیگری پیدا می‌کند که عمده سازه‌های آسیب دیده در زمان زلزله‌ها نیز از همین ساختمان‌ها هستند که بهبود این شرایط نیارمند تعامل سازنده وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی و انجمن‌ها است.

    بازنگری ساختار نظام مهندسی ساختمان ضروری است

    علیمراد فولادوند مدیرعامل گروه دژان با اشاره به چالش‌های نظارت در حوزه ساخت‌و‌ساز اظهار داشت: ساختمان‌سازی شامل ۳ بخش سازه، تاسیسات برقی و تاسیسات مکانیکی است که بخش معماری یک بحث حداقلی و حداکثری دارد که به توان خریدار و بهره‌بردار برمی‌گردد.

    وی بیان کرد: رعایت اصول اساسی سازندگان منوط به رعایت ضوابط و آیین‌نامه‌های نظام مهندسی است، که متاسفانه امروزه عمده کارویژه آن صرفاً به امضاهای صوری محدود شده و نقشی در محاسبات و نظارت ندارد و از این جهت هزینه‌های هنگفتی را به سازندگان و در نهایت بهره‌برداران تحمیل می‌کنند.

    مدیرعامل گروه دژان گفت: با توجه به شرایط کنونی نظام مهندسی، سازندگان برای اینکه مشکلاتشان برطرف شود ناگزیر به استفاده از مهندسان خارج از نظام مهندسی می‌شوند، و عملا نظام مهندسی خدماتی ارائه نمی‌کن.

    فولادوند سپس با اشاره به راهکارهای حل این معضلات تصریح کرد: نظام مهندسی باید با تغییر ساختارهای خود، خدمات واقعی ارائه دهد؛ چرا که مساله اصلی در حوزه مکتوبات و آیین نامه‌ها نیست، آیین‌نامه‌های خوبی در وزارت راه و شهرسازی وجود دارد، منتهی این آیین‌نامه‌ها متفاوت با آنچه که در عمل اجرایی می‌شود بوده، و نیازمند تغییرات ساختاری و فرایندی هستیم و به نظر من اگر به مانند نظام فنی و اجرایی باشد، می‌تواند اثربخشی لازم را داشته باشد.

    وی ادامه داد: این اقدام به عهده معاونت مسکن وزارت راه و شهرسازی است که از این طریق مهندسان در قالب حقیقی و حقوقی می‌توانند خدمات خود را ارائه کنند و کارفرماها و صاحبان پروژه هم به مانند شرکت‌های مهندسین مشاور در نظام فنی و اجرایی از این استفاده کنند.

    مدیرعامل گروه دژان خاطرنشان کرد: با چنین تغییراتی، کیفیت خدمات نظام مهندسی افزایش می‌یابد.

    آموزش مجریان ذی‌صلاح ساختمان اولویت دارد

    رضا پیکانی مسئول نظارت سوپرپایپ با اشاره به ارتباط با ناظران تاسیسات اظهار داشت: از ۲۷ سال پیش که سوپرپایپ را معرفی کردیم، موضوع اجرا و نظارت را مورد توجه قرار دادیم.

    وی ادامه داد: برای اجرا مدیرانی آموزش دادیم و تعدادی مجری را به عنوان مجری ذی صلاح معرفی کردیم، بعد به این نتیجه رسیدیم که اجرا به طور مجزا پاسخگوی نیازها نیست و موضوع نظارت را در دستورکار قرار دادیم.

    مسئول نظارت سوپرپایپ با اشاره به روند نظارت عنوان کرد: کنترل اجرای پروژه‌هایی که مجریان مجاز انجام می‌دهند را مورد توجه داریم تا برآورد کنیم که محصولی را که تولید کردیم به صورت درست اجرا و نصب می‌شود و نتیجه را گزارش می‌دهیم.

    پیکانی سپس با اشاره به اقدامات واحد آموزش سوپرپایپ و ارتباط با دانشگاه گفت: سیستم آموزشی منسجمی در سوپرپایپ داریم، بخشی از آموزش مربوط به مجریان ذی صلاح است که کلاس‌های آموزشی برای مجریان سراسر کشور به عنوان مسئولیت اجتماعی برگزار می‌کنیم.

    وی خاطرنشان کرد: در حوزه بازرسی و نظارت نیز آموزش داریم و آموزش را از نماینده های خودمان شروع کردیم، در این راستا سه ماژول آبرسانی، فاضلابی و گرمایش از کف داریم که آموزش برای این نماینده‌ها اولویت دارد و جزو برنامه‌های سالانه است و در فاز بعدی قرار است مهندسان سازمان مهندسی را هم پوشش دهیم.

    برچسب ها

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *