به گزارش نبض نیوز، پنل “جایگاه تاسیسات در ساختمانهای پیشساخته” با حضور جعفر قرائتی ستوده دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان، علی ابهری مدیر پروژه طراحی چیدمانا و فراز نامجو رئیس کسبوکار سوپرفیکس برگزار شد.
عدم فهم صحیح از صنعتیسازی ساختمان در کشور
به گزارش نبض نیوز، جعفر قرائتی ستوده دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان در پنل “جایگاه تاسیسات در ساختمانهای پیشساخته” اظهار داشت: پیشساختگی یکی از روشهای صنعتیسازی است که می تواند در اجزا ساختمان یا بیس و اسکلت ساختمان باشد که بر روی ماژولهای باکسی یا جعبهای اجرا شود.
وی ادامه داد: پیشساختگی در تاسیسات ساختمان مبحث کاملا جدی است و اعصاب ساختمان محسوب میشود، اکنون نسبت به بهینهسازی و سبکسازی مدلهای مختلف تاسیسات کار شده است.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان در مورد ساختمان هوشمند عنوان کرد: اکنون تاسیسات حرف جدی دارد و باید در این زمینه اقدامات مختلف را پیگیری کرد، متاسفانه مدلهای سنتی به این مباحث توجه نمیکنند.
قرائتی ستوده سپس با اشاره به اینکه کانکس نیز پیشساخته است، گفت: تولید بر اساس شاخصها انجام میشود، مشکل در کانکس انتخاب شاخص است که سطحی و موقت دیده میشود، ولی ساختمان برای طولانی مدت طراحی میشود. در چین ساختمان را در مدت کوتاه بر اساس ماژولهای پیشساختگی تولید میکنند، اکنون در کشور نیز برای جزایر مدلهای جعبهای تولید می کنیم که خانه برای بالای ۱۰۰ سال تولید میشود.
وی با اشاره به نیاز کشور به مسکن بیان کرد: مشکل اساسی این است که صنعتیسازی در کشور به واسطه خط تولید بوده و در چین به واسطه کپیبرداری و مهندسی معکوس بوده، اکنون چین به این جایگاه رسیده و ما با اینکه زودتر از چین شروع کردیم ولی به آن حد نرسیدیم، چراکه تعاریف صنعتی را خوب نمیشناسیم.
قرائتی ستوده خاطرنشان کرد: صنعت ساختمان محصول پیچیده فنی و مهندسی است و صنعت ساختمان ترکیب چندین صنعت دیگر است، اما ما این تعریف را در دانش بنیان و تعامل اجزا هم نداریم، در نظام مهندسی برای جواز ساختمان تعاریف نداریم و با تک خطی اتوکد جواز ساختمانی صادر میشود، در حالی که باید جواز به ساختمانی داده شود که جزئیات ارائه میشود، در این راستا سوپرپایپ نرم افزاری دارد که بار سرمایش و گرمایش را آنالیز می کند.
وی با بیان اینکه صنعتی سازی ساختمان در کشور فهم نشده و تعریف درستی ندارد و در انجمن به دنبال تعریف درست هستیم، گفت: تاسیسات بر اساس نیاز تغییر کرده است. روزی که ایده سوپرپایپ مطرح شد به تاسیسات بها دادند.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان با اشاره به توجه به ونت در سوپرپایپ اظهار داشت: ساختمانهای لوکسی در کشور داریم که پس از بارندگی بوی فاضلاب وحشتناکی دارد که در سوپرپایپ روی این موضوعات کار شده است و به بخش تاسیسات مکانیکی بها دادند.
قرائتی ستوده تاکید کرد: گروههای طراحی باید به وجود بیاید و ساختمان از ابتدا تا انتها دیده شود، در حالی که در صنعت ساختمان هنوز به اینجا نرسیدیم.
توجه به زنجیره تامین و رسیدن به خانه کامل ضروری است
در ادامه این پنل علی ابهری مدیر پروژه طراحی چیدمانا اظهار داشت: تاسیسات به دلیل اینکه انرژی الکتریکی و سیالات مختلف در کالبد ساختمان را لحاظ میکند، شرایط خاصی دارد و چموش است، در پیشساخته سازی این چالش بیشتر است چون با محدودیت های طراحی سروکار داریم.
وی ادامه داد: زمانی که با سیستمی مثل چیدمانا و مدل خانه کامل مواجه هستیم باید این موضوع دیده میشد، کاری که کردیم اینکه شبکه سه بعدی را به شکل پیش فرض تعریف کردیم و سوراخ هایی تعبیه شده تا لولهها به شکل مدولار از آن عبور کنند. در این راستا اندازه و فواصل بهینه شد و روی جداره طراحی انجام شد.
مدیر پروژه طراحی چیدمانا با بیان اینکه فهم دانش فنی تولید و استفاده از آن در حوزه طراحی مهم است، عنوان کرد: در طول تکامل سیستم، تاسیسات هم به همین ترتیب تکامل پیدا کرد، تغییرات در هندسه سیستم تابع تاسیسات نیز بود.
ابهری سپس با اشاره به طراحی تاسیسات بر اساس نیاز کاربر و لزوم توجه به اجرا برای مجری خاطرنشان کرد: چیدمانا باید خود را با وضعیت موجود طراحی تاسیسات هماهنگ میکرد، امکانات و مهارتهای موجود را لحاظ و محدودیتهای خود را نیز درنظر میگرفت، در وضعیتی هستیم که طراحانی داریم که بر اساس چیدمانا میتوانند طراحی تاسیسات را انجام دهند. بر این اساس یک سری قواعدی وجود دارد ضمن اینکه باید ارتباط اطلاعاتی انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: چیدمانا به شکل ساختمان ساز مستقل از آبتوس و نشا تلاش میکند مستقل شود، طی مطالعات به بیشترین چیزی که رسیدیم اینکه هر پلتفرم چیدمانا باید زنجیره تأمینی را برای رسیدن به خانه کامل ایجاد کند در این راستا در کنار انتقال اطلاعات باید روند اقتصادی مناسب در نظر گرفته شود و منافع مشترک تعریف شود.
“تعامل و تبادل اطلاعات” لزوم تفکر حاکم بر تاسیسات
در ادامه فراز نامجو رئیس کسبوکار سوپرفیکس با اشاره به جایگاه تاسیسات در ساختمان اظهار داشت: تاسیسات رگهای حیاتی یک ساختمان هستند و بهترین ساختوسازها بدون در نظر گرفتن طراحی مناسب تاسیسات، قطعاً نمیتواند آسایش ساکنان را بههمراه داشته باشد.
وی بیان کرد: هر اندازه به سازه و معماری ساختمان توجه میکنیم باید به مساله تاسیسات هم توجه داشته باشیم، چرا که در غیر اینصورت از سطح آسایش و ایمنی ساکنان کاسته میشود.
رئیس کسبوکار سوپرفیکس سپس با اشاره به راهکارهای اهمیت تاسیسات در ساختمانهای پیشساخته گفت: ساختمانهای پیشساخته دارای جزئیات متعددی است و باید برای هر مدل و نوع پیشساختگی، تاسیساتی چندمنظوره را مدنظر قرار داد تا کمترین اتلاف و بیشترین راندمان را داشته باشیم.
نامجو ادامه داد: یک دوره تجربه مدل سبُکسازی در پرند با سیستمهای مختلف در ساختوسازهای یک تا ۳ طبقه را داشتیم که با مصرف سوخت کم توانستیم بیشترین راندمان را با کمترین پرتی و هزینهای داشته باشیم.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت مصالح و طراحی در ساختو سازها بیان کرد: تعامل بین سازندگان و تولیدکنندگان مصالح یک مسئله است و تعامل طراحان و تولیدکننده مصالح چیز دیگری است و اگر زمینه اصلی طراحی جدا از بقیه حوزهها دیده شود قطعا با چالشهای بسیاری روبه رو خواهیم شد، که در این راستا ارتباط خوبی میان سوپرپایپ با جامعه مهندسین مشاور در زمینه طراحی وجود دارد.
رئیس کسبوکار سوپرفیکس گفت: امروزه در کشور ما سازهها با شاخصهای خوبی مانند دهنههای بزرگ رشد کردهاند و پا به پای آن، معماریها و سازههای پیچیده نیز تغییر داشتهاند، تاسیسات با وجود تغییرات بسیار، همچنان جای پیشرفت دارد؛ بنابراین تعامل میان طراحان و سازندگان سبب کاهش هزینه و جلوگیری از اتلاف وقت خواهد شد.
نامجو ادامه داد: ما در کشوری زندگی میکنیم که بنا به شرایط جغرافیایی، همواره در معرض انواع حوادث غیرمترقبه مانند زلزله قرار دارد که این امر نیاز به ساختمانهای پیشساخته را دوچندان میکند.
وی سپس با اشاره به نیازسنجی بازار خاطرنشان کرد: تفکر حاکم بر شرکت سوپرپایپ، تعامل و تبادل اطلاعات در سطح بازارهای داخلی و خارجی و سنجش نیاز بازار است که از این طریق میتوان ضمن پوشش نیاز بازار، زمینه توسعه شرکت را نیز فراهم نمود.
دیدگاهتان را بنویسید