به گزارش استودیو نمایشگاه ایران استیل فاب، داوود بیدار در پنل”سازه های فولادی و انبوهسازی” با اشاره به اولویت سازندگان در انتخاب سازههای بتنی اظهار داشت: اول اینکه انتخاب اسکلت فلزی حجم زیادی از نقدینگی را از پروژه خارج میکند، در حالی که در سازه بتنی حین اجرای پروژه مرحله به مرحله نقدینگی را از پروژه خارج میشود که بار مالی کمتری را به سازنده و سرمایهگذار تحمیل میکند، علاوه بر این هزینه اسکلت فلزی ۲۰ تا ۴۰ درصد گرانتر از اسکلت بتنی است که سازنده را وادار به استفاده از اسکلت بتنی میکند.
وی با اشاره به هزینههای مالی در بکارگیری اسکلت بتنی و فلزی بیان کرد: در اسکلت بتنی، چون سقف به سقف وارد فاز اجرا میشوند حجم بالایی از نقدینگی پروژه را کاهش خواهد داد، اما در مورد زماناجرای پروژه چندان تفاوتی بین آنها وجود ندارد، چون همزمان با اجرای سقف، موازی با آن اقدامات دیگر نیز اجرا میشود بنابراین در زمانبندی پروژه تغییری ایجاد نمیکند.
مدیرعامل گروه تالیپارک ادامه داد: از طرفی اسکلت فلزی که در کارخانه ساخته میشود حجم زیادی از نیروی انسانی را کاهش میدهد، برای مثال در یک پروژه اسکلت بتنی تقریباً ۲۰۰ نفر نیروی انسانی نیاز است که فضای بسیاری را اشغال میکرد که در اسکلت فلزی این چالش وجود ندارد. .
بیدار تصریح کرد: گروه تالیپارک در این ۱۴ سال فعالیت خود در حوزه انبوهسازی همه پروژههای خود را با اسکلت بتنی کار کرده، اما اخیرا در یکی از پروژههای خود از اسکلت فلزی استفاده کردیم و در حال مذاکره با سازندگان اسکلت فلزی هستیم که در صورت امکان تهاتر کنیم چون در شرایط کنونی بازار مسکن تهاتر دارای توجیه اقتصادی بیشتری است.
وی سپس با اشاره به مشکل نقدینگی در بازار به عنوان چالش مهم تولیدکنندگان برای تهاتر افزود: یکی از راهکارهای فعال بازار بحث تهاتر است، تهاتر فقط چند مشکل دارد و آن هم اینکه پیمانکاران به دلیل عدم توان مالی در بازه زمانی بیشتری سعی میکند پروژه را به اتمام برساند و از نگاه تولیدکنندگان با تهاتر، سازنده به تعهد خود عمل نمیکند و بعضا پیمانکاران حاشیه سود کمتری را دریافت میکنند.
مدیرعامل گروه تالیپارک با بیان اینکه آینده بازار تولیدکنندگان اسکلت فلزی در انبوهسازی در جنوب تهران است خاطرنشان کرد: به نظر میرسد تولیدکنندگان سازههای فلزی باید به اینباور برسند که به دلیل تاثیر هزینه ساخت بر قیمت تمام شده، مناطق جنوب تهران پتانسیل بسیار مناسبی برای اجرای این نوع سازه است که برای آن میتوانند از راهکارهایی مانند طبقه طبقه اجرا کردن، تهاتر و … استفاده کنند.
طراحیهای صنعتی و مدولار، هزینه اسکلت فلزی را کاهش میدهد
در ادامه این پنل سید علیرضا رضوی رئیس هیات مدیره صنایع فلزی رویش در مورد کاهش هزینههای اسکلت فلزی اظهار داشت: در مجموعه خود با طراحیهای صنعتی و مدولار هزینههای پروژهها را کاهش میدهیم به ویژه در پروژههای انبوهسازی که طراحی بهینه و متناسب با پروژه انجام میشود.
وی ادامه داد: راهکار دیگر استفاده از تکنولوژیهای به روز است، در این راستا طراحی کامپوزیتی در داخل سازه فلزی استفاده میشود تا متناسب باشد و با سرعت اجرا و افزایش پارکینگ ما به تفاوت را برگردانیم.
رئیس هیات مدیره صنایع فلزی رویش در مورد ابعاد مالی و کمک به کارفرمایان عنوان کرد: روش ال سی با کارفرما کار میکنیم و یا روش تهاتری تا در بخش مالی با کارفرما همراهی داشته باشیم.
رضوی سپس در مورد واحدهای نهضت ملی گفت: در نهضت ملی و پروژههای با پایه دولتی با توجه به مسائل حوزه نقدینگی، تزریق مالی به گونهای است که به سمت اسکلت بتنی میروند اما در بروجرد اسکلت فلزی استفاده شد که البته مشکل جدی نیروی کار دارند که این مشکل با طراحی صنعتی مدولار و سازههای سبک قابل رفع میباشد.
وی در مورد شرایط تهاتر برای پیمانکاران بیان کرد: اگر در تهاتر ارزش افزوده برای سازنده قابل توجه باشد و برای پیمانکار هم مناسب باشد و پیمانکار را شریک پروژه بداند تا در صورت نیاز واحد تهاتر شده به چرخه بازگردد میتوان تعامل کرد ولی اگر نتواند دارایی را به جریان نقد تبدیل کند توان ادامه کار ندارد؛ بر این اساس برای اینکه ریسک پروژه را متحمل نشویم از پروژههای قبلی سازنده میگیریم تا در مدتی بتوانیم واحد را نقد کرده و تعامل مناسب صورت گیرد.
شایان ذکر است دومین نمایشگاه بینالمللی سازههای فولادی و صنایع ماشینآلات و خدمات مهندسی وابسته از ۲۳ تا ۲۶ دی ماه برگزار و استودیو نمایشگاه ایران استیل فاب توسط موسسه محتواک با حمایت تعاونی کامسی و برگزاری پنلهای مختلف با حضور کارشناسان به بررسی جوانب مختلف سازههای فولادی پرداخت.
دیدگاهتان را بنویسید